Hvordan kle seg på tur?

Skal du på tur med barn og er i tenkeboksen på hva du bør ta med deg? Det er du ikke alene om, og på denne siden gir vi deg noen tips til hva du bør tenke på. Gode og riktige klær gir øker sannsynligheten for en god turopplevelse. Samtidig er det viktig å understreke at man ikke trenger å gå til innkjøp av mye nytt for å ta en tur ut. Klær til utebruk i barnehagen og på skolen fungerer godt til turbruk. Tipsene gjelder både sommer og vinter, og man regulerer temperaturen med antall lag og tykkelsen av disse. 

Generelt

  • Ta på flere tynne lag med klær i stedet for ett tykt
  • Kraftige og vanntette goretexsko fungerer godt. Pass på å ikke fylle barnas sko med tykke sokker så de blir trange, da er det varmere med tynnere sokker og bedre plass. Bruk alltid ullsokker på fjellet.
  • Husk lue, votter og skjerf/buff. Hodet er den delen av kroppen som slipper ut mest varme!
  • Klærne bør være behagelige å bevege seg i. 
  • Tilpass bekledning etter aktivitetsnivå. Barna beveger seg ofte mer enn de voksne på tur og kan fort bli svette med for mye klær!


Det innerste laget

Bruk ull innerst mot kroppen og ta på trøye og stillongs hvis det er kaldt! Ull varmer godt, også når man blir svett og vått. I tillegg tørker det raskt. Ikke bruk bomull da dette suger til seg svette og blir kaldt når det er vått. 

Mellomlag

Ha en fleece eller ullgenser som mellomlag. Er det kaldt kan man også en fleece- eller ullbukse, men da bør man vurdere aktivitetsnivået. 

Ytterst

Vind- og vanntett er det beste som ytterplagg. Dette plagget trenger ikke være veldig tykt hvis du har godt med klær under. 

​​​​​​​

Tips til kjøp og lån av turklær og utstyr

Barn vokser fort og turklær kan være dyrt. Det finnes heldigvis mye man kan kjøpe brukt. På finn.no ligger det masse klær, sko og utstyr til salgs. Om våren arrangerer mange korps og skoler loppemarked, her er det også mulig å få tak i brukte klær. 

I Oslo kan man låne friluftsutstyr av FRIGO. Ordningen gjelder også for privatpersoner. 

Pakking til tur på sommeren ​​​​​​​

Lette klær i fint vær er en suksess. Trykk på bildet for å komme til pakkeliste for sommertur.
Lette klær i fint vær er en suksess. Trykk på bildet for å komme til pakkeliste for sommertur. Foto: Astrid Haukenes
Barn med riktig utstyr koser seg på tur. Trykk på bildet for å komme til pakkeliste for vintertur.
Barn med riktig utstyr koser seg på tur. Trykk på bildet for å komme til pakkeliste for vintertur. Foto: Maria Grøntjernet
Skitur med barna går som en lek med riktig utstyr!
Skitur med barna går som en lek med riktig utstyr! Foto: Eva Cecilie Simensen