Nå er det flott i Femundsmarka!

Foto: Trond Giaever Myhre, Trond Giæver Myhre

- Nå er det så fint her i Femundsmarka at jeg bare MÅ få fortelle det til alle - slik at flere kan finne vegen hit, sier bestyrer Leela Guenin på telefonen fra Svukuriset Turisthytte om morgenen fredag 7. juli.

Svukuriset er en vakker, koselig og ombygget fjellgård som ligger midt i Femundsmarka.  Her er Leela Guenin og Cato Madvig  bestyrere for femte året - og de stortrives, ja, de kan ikke tenke seg noe bedre sted å tilbringe sommeren! Svukuriset er et suverent utgangspunkt for turer innover i villmarksriket Femundsmarka nasjonalpark. Her kan du gå mellom krokete furukjemper og bortgjemte sjøer, du kan se reinsdyr som tripper så lett på reinmosen mellom trærne eller du kan gå opp på en av toppene og nyte den storslagne utsikten.

Leela ønsker alle velkomne til Svukuriset - familier, unge, gamle - grupper og enslige. Hytta er et utmerket utgangspunkt enten du vil gå fra hytte til hytte eller om du vil bo noen dager fast på Svukuriset og ta dagsturer derfra.

Turforslag

Leela og Cato er lommekjent i Femundsmarka. Turtipsene "triller" ut av dem:

StorSvuku

- Jeg vil slå et slag for to/tre dagers opphold her på Svukuriset, sier Leela. - Da kan du ta turen opp til Stor-Svuku som er den tredje høyeste toppen i Femundsmarka nasjonalpark. Den er virkelig verdt et besøk. Fra toppen kan du nyte utsikten inn i Sverige, ut over den 60 km lange Femunden, til Søren i Syd og Viglen i Nord. Turen opp tar for de fleste ca 2 1/2 time. Ned går det selvsagt raskere.  Turen egner seg også fint for barn.

Leie sykkel

- Du leie sykkel hos oss og ta en uforglemmelig sykkeltur til Elgå. Hvis du ønsker det, sykler du tilbake til Svukuriset. Hvis du heller vil gå tilbake, kan se sette sykkelen på Elgå. Eller du kan gjøre motsatt og låne sykkel på Elgå og levere den på Svukuriset.

Røvollen og båttur

- For deg som som gjerne går en 6 timers tur, anbefaler vi å gå fra Svukuriset til Røvollen, det er 17-18 kilometer. Så overnatter du på Røvollen og tar båten tilbake neste morgen.
Hvis du synes 6-timers tur er for langt, kan du gå til Haugen - omtrent halvvegs - og ta båten derfra videre til Røvollen. Terrenget her er lettgått og egner seg også godt for barnefamilier. Røvollen ligger ikke langt fra den berømte fiske-elva Røa. Fiskekort bestilles digitalt fra inatur.no

Båtturer på Femunden

Femunden er 60 km lang, og en båttur med MS Fæmund II er en opplevelse du bør unne deg. Spør Cato og Leela, eller gå inn på femund.no og sjekk rutetider og stoppesteder/turmuligheter.

Natursti - med barna

Både terrenget rundt Svukuriset og selve hytta egner seg veldig godt for barn. På hytta har Leela og Cato leker og spill til både inne- og utebruk. Bak hytta er det en liten bekk hvor barna kan ta en dukkert, det er en fin bålplass på tunet og Naturstien er en fin runde man gjerne kan gå sammen med barna.

Villmarkshelg for hele familien!

Fra 31. juli til 4. august arrangerer Barnas Turlag Oslo "Villmarksuke i Femundsmarka" hvor man bor fast på Svukuriset. Dette er 5 dager i barnevennlig villmark for barn fra 8 år med voksenfølge. Pr. 7. juli er det ledige plasser! Så sikre dere en sommeropplevelse av de helt spesielle for hele familien.
Les om / påmelding til  "Villmarksuke i Femundsmarka" .

Femundfestivalen

Kanskje du har tenkt deg på Femundfestivalen i slutten av  juli på Elgå? Da kan du ta en dagstur inn til Svukuriset  - sykle, gå , ta båten - og f.eks. spise lunsj på Svukuriset.

God mat må man ha

når man er ute på tur. Og det får man hos Cato og Leela. Det meste er hjemmelaget, kortreist og lokalt. For eksempel deilige sikkaker til middag eller som en lunsjrett. Siken har de fisket selv i Femunden. Mer kortreist kan det ikke bli! Og hva med en porsjon lekker finnbiff? Cato er med på å slakte reinsdyr sammen med sørsamene, han plukker tyttebærog blåbær. I tillegg sper de på med lokale produkter fra Rørosmat, både fra Stensaas og Røroskjøtt. Og brødet baker de selv. Velkommen til bords!

Svukuriset sommer med storsvuku i bakgrunnen
Svukuriset sommer med storsvuku i bakgrunnen Foto: Christian Fornes
utsikt fra Stor-Svuku
utsikt fra Stor-Svuku Foto: Leela Guenin
Femund II trafikkerer på Femunden.
Femund II trafikkerer på Femunden. Foto: Kari Merete Horne
Bålkos med Barnas Turlag
Bålkos med Barnas Turlag Foto: Johanne Grue Reiten
Sikkaker Svukuriset
Sikkaker Svukuriset Foto: Leela Guenin

Hvordan komme seg til Svukuriset?

Med kollektivttransport: Fra Oslo med tog eller buss til Rena og med buss videre til Elgå. Evt. NW130 Trysilekspressen (husk å bestille plass på Trysilekspressen). Lokalbuss videre fra Trysil til Elgå.


Med bil: Korteste vei fra Oslo er via Trysil. Parkeringsplass ved brygga på Elgå.